ریخته گری آلومینیوم
ریخته گری آلومینیوم به فرآیندی گفته می شود که ورق آلومینیوم در حالت دو گانه ذوب و انجماد قرار گرفته و داخل یک قالب ریخته می شود. سپس طبق یک زمانبندی مشخص شده به آن اجازه داده می شود تا منجمد شود.
لازم است بدانید که بسیاری از خواص شیمیایی و مکانیکی فلز آلومینیوم، در زمان این فرآیند شکل می گیرد. هم چنین بسیاری از معایب ریخته گری همانند تخلخل گاز، انقباض انجماد و… در این مرحله اتفاق می افتد که با کنترل پارامتر های این فرآیند از بروز آن ها جلوگیری می شود.
» مطالب مرتبط : ورق آلومینیوم با پوشش پلی کرافت
استفاده از روش ریخته گری چه فوایدی دارد؟
- ساخت قطعات بسیار پیچیده با طراحی و شکل هندسی بسیار پیچیده و دقیق
- ساخت قطعاتی که داخل آن ها خالی (تهی) است. با سایر روش ها به سختی می توان این نوع از اشکال را خلق نمود.
- سرعت بالای تولید قطعات. البته در برخی از قطعات این روند متفاوت می باشد.
- وجود خطای اندک بین طراحی و ساخت با استفاده از ریخته گری. البته لازم است بدانید که باید طراحی قالب به صورت دقیق انجام پذیرد.
- کاهش میزان تولید ضایعات با استفاده از این روش
فرآیند ریخته گری به چه صورت انجام می شود؟
در ابتدا برای شروع ساخت یک قطعه با روش ریخته گری، باید قالب مورد نیاز توسط متخصصین و طراحان قطعه ساز به صورت دقیق ساخته شود. لازم است بدانید که در زمان ساخت قطعات به روش ریخته گری پارامتر های مختلفی از جمله خواص مکانیکی، طراحی، هزینه، سرعت تولید، هر کدام به صورت جداگانه مورد محاسبه و بررسی قرار می گیرند.
در ادامه هر یک از مراحل ریخته گری را به صورت کامل و همین طور به ترتیب برای شما شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
راحی و ساخت قالب
در گام اول باید نقشه اولیه از قطعه ای که قصد ریخته گری و تولید آن را داریم، طراحی و تهیه کنیم. پس از آن باید بر اساس طراحی انجام شده، الگویی را مدل سازی نماییم. پس از حاصل شدن قطعه اولیه که به آن مدل گفته می شود، معایب ابتدایی باید در طراحی برطرف شود و پس از آن مدل به عنوان ملاک برای ساخت قالب قرار داده شود.
انتخاب فلز و نوع آلیاژ آن
در این مرحله از پروسه ریخته گری، باید با در نظر گرفتن مختصاتی که قطعه مد نظر دارد، فلزی مناسب با آن انتخاب شده و در فرآیند ذوب قرار بگیرد. در طی این مرحله تمامی مشخصات فنی فلز در زمان ذوب شدن و پس از سرد شدن، به صورت تخصصی مورد تحقیق و بررسی قرار بگیرد.
ریخت مذاب درون قالب
پس از مشخص نمودن فلز، باید در دمای تعریف شده به نقطه ذوب رسانده شود و فرآیند ریخت درون قالب شروع شود. البته لازم به ذکر است که باید این فرآید بر اساس نوع قطعات و بزرگی و کوچکی آن ها، در مدت زمانی مشخص شده انجام پذیرد.
دو مسئله در این مرحله از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد:
- گاز های متصاعد از مذاب باید از طریق منفذ های از پیش طراحی شده در قالب، خروج پیدا کنند.
- عملیات ذوب و ریخت باید تحت تدابیر کامل ایمنی انجام شود و حضور ناظر ایمنی تا پایان عملیات ریخته گری الزامی می باشد.
ترمیم
پس از این که عملیات ذوب، ریخت و پس از آن انجام صورت پذیرفت، باید مرحله پر اهمیتی به نام ترمیم آغاز شود. در ادامه بخش های مختلف این مرحله را شرح داده ایم.
روش های مختلف برای ترمیم قطعات ریخته گری شده
شات بلاست
یکی از روش های رایج برای ترمیم قطعات ریخته گری شده، شات بلاست می باشد. در این روش با به کار گیری سنگ ریزه ها و یا ساچمه های مخصوص، عملیات ترمیم انجام می شود. این مواد به صورت پرتابی و با فشار زیاد بر روی سطح قطعه پاشش شده و عملیات پرداخت و فرآوری سطح را انجام می دهند.
سنگ زنی
در این روش قطعات ریخته گری شده که از حجم کم تر و سطحی کوچک تر برخوردار می باشند، با کمک سنگ فرز و صفحه های لایه برداری، سطوح را به سطح دلخواه می رسانند.
پیرایش قطعه
در روش پیرایش قطعه، اضافه های مذاب های ایجاد شده بر روی قطعه ریخته گری شده را با کمک روش برشکاری از روی قطعه برمی دارند.
معرفی انواع روش های مختلف ریخته گری
-
تحت فشار (دایکست)
جزو روش های مرسوم در صنعت ریخته گری محسوب می شود. در این روش مواد مذاب با فشار به داخل قالب تزریق می شوند.
-
قالب ماسه ای
(Sand casting)
در این روش برای قالب گیری از ماسه ساستفاده می شود. در واقع ماسه یکی از پر استفاده ترین مواد در ساخت قالب های ریخته گری به شمار می آید.
-
دقیق (Investment Casting)
این روش با نام های مدل های مومی و یا ریخته گری ظریف نیز شناخته می شود. اما اغلب برای ساخت قطعات با کیفیت بالا و خطای بسیار کم مورد استفاده قرار می گیرد.
-
قالب گچی (Plaster mold Casting)
در این روش از قالب هایی که از گچ فرنگی ساخته شده اند استفاده می گردد.
-
ثقلی (ریژه) جزو روش های صنعتی ریخته گری می باشد.
در روش ثقلی، از چند تکه قالب به صورت مدام برای ریخت قطعات استفاده می گردد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با کارشناسان آلومینیوم آگرین در ارتباط باشید.