ورق آلومینیوم: فلزی سبک، مقاوم و کاربردی
آلومینیوم یکی از پرکاربردترین و سبک ترین فلزات موجود در جهان می باشد. آلومینیوم به خودی خود فلزی نرم و انعطاف پذیر بوده و قابلیت های بالایی در کشش، خمکاری، نوردکاری دارد و به همین دلیل برای صنایعی که نیاز به شکل پذیری کار دارند بسیار مناسب است، و در عین حال می توان با مخلوط کردن آن با دیگر فلزات آن را به فلزی سخت با مقاومت بالا تغییر داد.
یکی از پر کاربرد ترین حالات این فلز، ورق آلومینیوم می باشد که در آلیاژ های گوناگون تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. این ورقها به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی مانند وزن سبک، مقاومت در برابر خوردگی، شکلپذیری بالا و هدایت حرارتی خوب، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف پیدا کردهاند.
ورق آلومینیوم، جزو محصولاتی است که امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. ورق های آلومینیوم انواع مختلفی دارند که هر کدام کارایی منحصر به فرد خود را دارا می باشند. ما در ادامه به توضیح بیش تری در این باره خواهیم پرداخت.
ورق آلومینیوم چیست؟
ورق آلومینیوم، به عنوان یکی از پر مصرف ترین فلزها به شمار آمده و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این فلز محبوب و دوست داشتنی، در واقع ورقههای نازکی از فلز آلومینیوم محسوب می شوند که از طریق فرآیند نورد تولید می شوند.
این ورق های آلومینیوم، در ابعاد و ضخامت های مختلفی تولید شده و می تواند برای هر نوع صنعتی کار آمد باشد. ورق های آلومینیوم به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی ذاتی که دارند، به عنوان یک جایگزین مناسب برای بسیاری از فلزات مانند فولاد در صنایع مختلف شده اند.
((هم چنین با در نظر گرفتن ویژگی ها و قابلیت هایی که ورق آلومینیوم دارد، قیمت مقرون به صرفه و اقتصادی ای برای مصرف کننده در پیش خواهد داشت.
فلز آلومینیوم، با ورود خود به صنعت حمل و نقل، تاثیر به سزایی در صرفه جویی مصرف انرژی از خود نشان داد. ضمن این که با مقاومت و استحکام کششی ای که دارد، در کنار وزن سبک، می تواند جایگزین مناسبی برای فولاد به شمار آید.
آلیاژ های آلومینیوم در 8 گروه دسته بندی می شوند که هر گروه با عدد اول از سمت چپ از دیگر گروه ها متمایز می باشد. از جمله پر مصرف ترین آلیاژ های این فلز می توان به گروه 1000 اشاره کرد که خواص بارز این گروه کار پذیری بالا و آبکاری خوب این گروه است.
رول آلومینیوم یکی از پر کاربرد ترین محصولات در صنایع دسته بندی محسوب شده و بخش عظیمی از این بازار را در اختیار دارد.))
ورق های مناسب برای پوشش انواع عایق های سرد و گرم
ورق آلومینیوم به منظور محافظت مکانیکی و فیزیکی از سطوح عایق کاری شده در مقابل شرایط اقلیمی و ورق های آلومینیوم صاف و کرکره ای با گام های ۵ میلیمتر و ۳۲ میلیمتر بر روی آن ها اجرا میشود.
این ورق ها با عرض یک متر و از ضخامت های 0.2 میلی متر تا 1.2 میلی متر با گرید های 1050 – 1060 – 3003 – 3004 – 3105 و 5052 بر اساس استاندارد ASTMB۲۰۹ عرضه می شوند.
جدول مشخصات انواع ورق آلومینیوم
Al (sheet& coil) | آلیاژ | فرم | ضخامت | قیمت |
1050 1060 3003 3004 3105 5052 | صاف | 0.25-1.2 میلیمتر | تماس بگیرید | |
کرکره گام 5 | 0.25-0.6 میلیمتر | تماس بگیرید | ||
کرکره گام 32 | 0.6-1 میلیمتر | تماس بگیرید | ||
کرکره گام 76 | 0.8-1 میلیمتر | تماس بگیرید | ||
ذوزنقه | 0.4-1 میلیمتر | تماس بگیرید | ||
شادولاین | 0.4-1 میلیمتر | تماس بگیرید | ||
فویل | 7-250 میکرون | تماس بگیرید |
تولید ورق آلومینیوم
این ورق ها، به صورت کاملا مستقیم توسط فرآیند نورد گرم تولید می شوند. در فرآیند نام برده شده، شمش های آلومینیوم، در درجه حرارت های بسیار بالا گرما دیده و برای افزایش طول آن ها، از میان غلتک ها عبور داده می شوند. در این صورت ضخامت آن ها کاسته شده و پس از سرد شدن، ورق های آلومینیوم، قابل مشاهده هستند.
شما می توانید این ورق ها را به صورت پیچیده شده به شکل رول در بازار مشاهده نمایید.
البته لازم به ذکر است که امکان دارد وزن هر شمش آلومینیوم، به بیش از 20 تن برسد. که به نسبت وزن بیش تر هر شمش، اندازه نورد های رول کننده نیز افزایش خواهد یافت.
در واقع هر شمش آلومینیوم، حدودا شش فوت عرض و 2 فوت طول و همین طور بیش از 2 فوت ضخامت دارد. که برای تبدیل شدن به ورق های آلومینیوم، در معرض حرارت بالا قرار گرفته و به داخل یک نورد خرد کننده وارد می شوند. داخل این نورد، انقدر به جلو عقب می روند تا ضخامت کم تری به دست بیاورند. به حدی که باید به اندازه چند اینچ برسند.
در صورتی که از این ورق ها، مقاومت بیش تری بخواهند، باید پس از سرد شدن، مجدد آن را در معرض حرارت قرار دهند تا مقاومت بیش تری به دست آورد.
انواع مدل ورق آلومینیوم
ورق آلومینیوم به اشکال و مدل های مختلفی تولید می شود که هر کدام ویژگی های منحصر به خود را دارد و جهت استفاده خاصی کاربرد دارد. در این جا به چند مدل از ورق ها اشاره می کنیم:
- ورق آلومینیوم آلیاژی: در این نوع از ورق آلومینیوم با افزودن عناصر ی آلیاژی مانند مس، منگنز و سیلیکون به آلومینیوم خالص تولید میشود. این آلیاژها، باعث بهبود خواص مکانیکی ورق شده و مقاومت آن را در برابر خوردگی ها افزایش می دهد.
- ورق آلومینیوم آنادایز: این نوع از ورق آلومینیوم، با استفاده از فرآیند آنادایزینگ ،با یک لایه اکسیدی سخت و مقاوم سطح ورق را پوشش داده و سبب محافظت از آن در برابر خوردگی میشود.
- ورق آلومینیوم روغنی: در این نوع از ورق آلومینیوم با پوشش سطح ورق، با استفاده از یک لایه روغن ، از آن در برابر خراش و زنگزدگی محافظت میکنند.
- ورق آلومینیوم آجدار: سطح آجدار این نوع از ورق باعث افزایش اصطکاک بین ورق و سطح زیرین آن میشود.
انواع ورق آلومینیوم از نظر برش
ورق آلومینیوم نازک
ورق آلومینیوم در ضخامت های مختلف برش خورده و تولید میشود. ورق آلومینیوم نازک نوعی از این ورق ها هستند که ضخامت کمی دارند اما در عین حال از مقاومت خوبی برخوردار هستند. ورق های آلومینیوم نازک به دلیل ویژگی های خاصی که دارند بسیار پرکاربرد هستند . در ادامه برخی از این ویژگی ها را بررسی میکنیم:
- ورق های آلومینیوم نازک وزن کمی دارند و سبک هستند بنابراین جابه جایی و حمل و نقل آن ها را حت تر است.
- ورق آلومینیوم نازک نسبت به ورق های دیگر قیمت کم تری دارد و ارزان تر است.
- طول عمر بیشتری در ورق آلومینیوم نازک نسبت به ورق آلومینیوم ضخیم وجود دارد.
- ورق های آلومینیوم نازک، رساناهای بسیار خوبی هستند ، و بنابراین برای انتقال برق از آن ها استفاده می شود.
- این ورق ها به دلیل ضخامت کمی که دارند انعطاف زیادی دارند و به همین دلیل در مصارف مختلف به کار گرفته می شوند.
- از ورق های نازک آلومینیوم در مصارف خانگی ، صنعتی،حمل و نقل، دکوراسیون و حتی در داروسازی هم از آن ها استفاده می شود.
ورق آلومینیوم ضخیم
نوع دیگری از ورق های آلومینیوم نیز تولید می شوند که نسبت به ورق آلومینیوم نازک ضخامت بیشتری دارند . این ورق ها در عین سبک بودن مقاومت بسیار بالایی از لحاظ فیزیکی دارند و به همین دلیل در صنایع مختلف، از جمله صنعت هوافضا به کار برده می شوند. ورق آلومینیوم ضخیم در برابر زنگ زدگی و اکسید شدن بسیار مقاوم است. برخی کاربردهای ورق آلومینیوم ضخیم:
- صنایع خودروسازی
- صنایع خانگی
- کشتی سازی
- پروفیل ها و لوله های آلومینیومی
- صنایع غذایی
خواص ورق آلومینیوم
- وزن سبک: همانطور که قبلا هم گفتیم آلومینیوم یکی از سبکترین فلزات جهان است و بالطبع ورق آلومینیوم نیز از این ویژگی بهرهمند است. وزن سبک در ورق آلومینیوم سبب تسهیل حمل و نقل آنها و کاهش وزن سازه ها میشود.
- مقاومت در برابر خوردگی: آلومینیوم به دلیل ویژگی های ذاتی خود در برابر خوردگی مقاوم است و ایجاد یک لایه اکسیدی بر روی آلومینیوم و پوشش دادن آن سبب می شود در برابر هرگونه عامل محیطی محافظت پیدا کند.
- شکلپذیری بالا: ورقهای آلومینیوم این قابلیت را دارند که آنها را به اشکال مختلف خم کرد، برش داد و یا سوراخکاری کرد. در واقع خاصیت شکل پذیری بالایی دارد.
- هدایت حرارتی خوب: آلومینیوم به دلیل هدایت حرارتی بالایی که دارد در ساخت وسایل گرمایشی و سرمایشی استفاده می شود.
- مقاومت در برابر حرارت: ورقهای آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد و قابلیت استفاده در محیط هایی با دمای بالا را دارد.
مزایای استفاده از ورق آلومینیوم
- وزن سبک و کاهش هزینههای ساخت: وزن کم ورق آلومینیوم باعث کاهش وزن سازهها و در نتیجه کاهش هزینههای ساخت و حمل و نقل میشود.
- مقاومت در برابر خوردگی و افزایش طول عمر: ورق های آلومینیوم در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد و این باعث افزایش طول عمر سازه و بالطبع کاهش هزینههای مربوط به تعمیر و نگهداری میشود.
- شکلپذیری بالا و امکان تولید محصولات متنوع: ویژگی ذاتی شکل پذیری ورق آلومینیوم، سبب ایجاد امکان تولید محصولات با تنوع بالا می شود.
- هدایت حرارتی خوب و کاربرد در صنایع مختلف: به دلیل هدایت حرارتی بالای آلومینیوم این فلز در صنایع مختلف مانند صنایع غذایی، دارویی و ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربردهای ورق آلومینیوم
ورق آلومینیوم به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد در صنایع بسیار زیادی کاربرد دارد. برخی از این صنایع عباتند از:
- صنعت ساخت و ساز: ساخت نمای ساختمان، سقف کاذب، پنجره و درب، ساخت قطعات داخلی خودرو
- صنعت بستهبندی: ساخت قوطیهای نوشابه، فویل آلومینیومی، بستهبندی مواد غذایی
- صنعت برق: ساخت هادیهای برق، ترانسفورماتورها، تابلوهای برق
- صنعت هوافضا: ساخت بدنه هواپیما، ماهوارهها و قطعات موشک
- صنعت خودروسازی: ساخت قطعات بدنه خودرو، رادیاتور، چرخها
- صنعت حمل و نقل: ساخت ریل آهن و ..
- صنعت لوازم خانگی: ساخت یخچال، فریزر، اجاق گاز، هود
- موارد دیگر: صنایع نظامی و ساخت پوست جت، مخازن سوخت هوا فضا و مخازن نگه دارنده سوخت در دمای پایین، صنعت داروی سازی، ساختن پلاک و ….
نمونه هایی از ورق آلومینیوم پرکاربرد
ورق آلومینیوم آجدار
ورق آلومینیوم آجدار از جمله ورق های آلومینیوم پرکاربرد است. ورق آلومینیومی آجدار بسیار شکل پذیر است و می توان آن را به شکل های مختلف قالب گیری کرد. از جمله ویژگی های منحصر به فرد این نوع ورق آلومینیوم :
- مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و درخشندگی
- تغییر رنگ نمی دهد.
- لکه نمی شود.
- پوسیده نمی شود.
- در انواع رنگ ها، بافت ها و پوشش ها تولید می شود.
ورق آلومینیوم رنگی
ورق آلومینیوم رنگی یکی دیگر از پرکاربردترین تولیدات آلومینیومی است. ورق آلومینیوم رنگی علاوه بر ظاهر مناسب و کاربرد های تزئیناتی، به دلیل مقاومت به خوردگی و سایش مناسب، کاربرد های فراوانی در صنایع گوناگون دارد. ورق آلومینیوم رنگی در رنگهای مختلف نظیر قرمز، سفید یخچالی، سبز، بنفش، زرد، صورتی و آبی موجود می باشد. از رنگ های مختلف ورق آلومینیوم در طراحی دکوراسیون و کابینت سازی استفاده می شود.
ورق آلومینیوم در انواع و رنگ های مختلفی تولید می شود که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند. در واقع ورق آلومینیوم به دو نوع بی رنگ و با رنگ تولید می شود.در ادامه به توضیح بیش تری در این باره خواهیم پرداخت. جدول وزنی ورق آلومینیوم می تواند شما را در انتخاب ورق مناسب یاری کند. این ورق ها به دو صورت رول (رول آلومینیوم) و شیت ( برگ شده ) در بازار موجود است. توجه داشته باشید که در حالت کلاف (رول فرم ) می توان ابعاد طولی دلخواه را سفارش داد. هم چنین در این حالت می توان فرمینگ های شادولاین ،کرکره، ذوزنقه ، دامپا و … را نیز از ورق آلومینیوم تولید کرد.به جز ورق صاف رول و شیت ، و فرمینگ های مختلف ورق آلومینیومی آجدار نیز موجود است که بسیار پر کاربرد نیز هستند. ورق های آلومینیوم در ضخامت های متفاوت و فرم های ساده، آجدار، کرکره گام 5 میلی متر، کرکره گام 32 میلی متر و ذوزنقه و شادولاین قابل تولید و ارائه است. شما باید با در نظر گرفتن نیازی که دارید، متناسب ترین نوع آن را انتخاب نمایید. بسیاری از ضخامت ها و فرم های ذکر شده را شما می توانید از شرکت آلومینیوم آگرین تهیه نمایید. لازم به ذکر است که تنها کافی است با متخصصین این شرکت تماس حاصل نمایید. ورق آلومینیوم در ارتباط با رسانای حرارتی و الکتریکی بسیار عالی و قابلیت ترکیب آن با سایر آلیاژها سبب افزایش مقاوت الکتریکی می شود. ضمن این که هدایت حرارتی فلز آلومینیوم، در حدود50 تا 60 درصد بیش تر از هدایت حرارتی ورق های مسی است و به همین خاطر برای مبدل های حرارتی، بخار سازها، وسایل گرما ساز برقی، لوازم آشپزخانه و سر سیلندر ماشین ها و رادیاتور ها مورد استفاده واقع می شود. این ورق های آلومینیومی شامل آلیاژ ها، با خواص و کاربرد های مختلف است که بر اساس نیاز شما قابل برشکاری می باشد. در بسیاری از موارد، ورق های آلومینیومی به عنوان سپر تابشی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. این سپر هم قابلیت ایجاد مانع را دارد و هم توانایی باز تابش پرتو ها. به همین خاظر گزینه مناسبی برای استفاده در صعت بسته بندی به شمار می آیند. مشخصات مکانیکی و آنالیز شیمیایی ورق های آلومینیوم طبق استاندارد های ۴۸۵-۵۱۵-۵۷۳ ASTM B209 – B229 | EN است. زمانی که ورق های آلومینیوم ضخامت کم تر از 0.2 میلی متر داشته باشند، فویل آلومینیومی نامیده میشوند. ضخامت بالاتر از 0.2 میلی متر، ورق آلومینیوم نامیده میشوند. این ضخامت می تواند تا 5 میلی متر نیز باشد. فویل آلمینیومی یک سطح براق و یک سطح مات دارد. سطح صاف و براق زمانی به دست می آید که آلومینیوم در مرحله آخر نورد سمت غلطک های نورد باشد. به دلیل این که در ضخامت های کم امکان تنظیم غلطک های نورد سخت می باشد، معمولا دو لایه فویل را روی هم می اندازند و نورد میکنند. به همین دلیل سطح در تماس دو فویل آلومینیوم به یکدیگر مات و سطح بیرونی در تماس با غلطک براق است.این تفاوت در کیفیت سطح، به این منظور است که هر سمت از فویل در پخت و پز کارایی خاصی دارد. افزایش بازتابش نور از سطحی (در این جا براق بودن سطح فویل) موجب کاهش دفع و تابش حرارت می شود. عوامل مختلفی بر قیمت ورق آلومینیوم تاثیرگذار هستند که برخی از آن ها عبارتند از : شرکت آلومینیوم آگرین، یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان ورق آلومینیوم با پوشش پلی کرافت و بدون پوشش پلی کرافت در کشور می باشد. حتما محصولی استاندارد، باید وزن سبکی داشته باشد. البته وزن سبک بسته به ابعاد آن باید در نظر گرفته شود. قیمت مناسب این محصول را فراموش نکنید و از خرید ورق هایی با قیمت های نجومی خودداری کنید. از دیگر ویژگی هایی که باید در زمان خرید این ورق ها در نظر بگیرید، شکل پذیری بالا و قابلیت انعطاف آن ها است. همین طور توجه کنید که سطح این محصول، باید کاملا صاف، یک دست و براق باشد. در نظر داشته باشید که باید از مقاوت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی از خود نشان دهد. تولیدات شرکت آلومینیوم آگرین بصورت سفارشی بوده و لذا جهت ارسال سفارش از طریق ایمیل، فاکس و واتس اپ با کارشناسان شرکت تماس بگیرید: شماره تماس : ۰۲۱-۶۲۷۳۶۰۰۰ واتس اپ : ۰۹۱۲۰۶۰۶۵۰۷ ایمیل : info@alagrin.com برای سفارش خرید محصولات شرکت آلومینیوم آگرین با کارشناسان شرکت تماس بگیرید.تنوع رنگ و دیگر مشخصات ورق آلومینیوم:
آنالیز شیمیایی (درصد وزنی عناصر) بر اساس استاندارد ASTM B209
Al
Other
Ti
Zn
Cr
Mg
Mn
Cu
Fe
Si
Alloy
99.6
…
0.03
0.05
…
0.03
0.03
0.05
0.35
0.25
1050
99.6
… 0.03
0.05
…
0.03
0.03
0.05
0.35
0.25
1060
99
0.15
…
0.1
…
…
…
0.05-0.2
0.95
0.95
1100
Remainder
0.15
…
0.1
…
…
1-1.5
0.05-0.2
0.7
0.6
3003
Remainder
0.15
0.1
0.4
0.2
0.2-0.8
0.3-0.8
0.03 0.7
0.6
3105
Remainder
0.05-0.15
...
0.1
0.15-0.35
0.2-0.8
0.1
0.1 0.4
0.25
5052
تفاوت فویل آلومینیوم و ورق آلومینیوم
قیمت ورق آلومینیوم
چرا آلومینیوم آگرین
در زمان خرید ورق های آلومینیوم به این ویژگی ها توجه کنید:
کویل چیست؟
کویل آلومینیوم آلیاژی است که می تواند به راحتی شکل بگیرد و همین طور مقاومت قابل توجهی در برابر خوردگی و جوشکاری دارد. همین طور برای ساخت مخزن روغن هواپیما، لوله رغن و هم چنین وسایل حمل و نقل، خودرو، مترو، راه آهن تهویه هوا، رادیاتور، پانل ها، توپی چرخ و کشتی سازی مورد استفاده قرار می گیرند.
لازم به ذکر است که کویل های آلومینیومی در ابعاد و ضخامت های مختلفی تولید و عرضه می شوند. این محصول به دو حالت با پوشش پلی کرافت و بدون پوشش پلی کرافت تولید و عرضه می شود. شما می توانید بسته به نوع نیاز خود، متناسب ترین آن ها را تهیه نمایید.
ابعاد کویل آلومینیوم:
نظر به استاندارد های این محصول، کویل آلومینیومی با عرض 1000 میلی متر و 1250 میلی متر قابل ارائه است. هم چنین عرض این ورق ها با توجه به تناژ آن از یک متر تا یک متر و بیست و پنج سانتی متر متغیر می باشد.
جالب است بدانید تناژ تولیدی عموما از 900 تا 2000 کیلو گرم و متناسب با سفارش مشتری است.
استاندارد های معروف و پر کاربرد در زمینه ورق آلومینیوم، و کویل آلومینیوم، ASTM B 209M و BS 1470 i هستند.
ضخامت های کویل آلومینیوم :
کویل های آلومینیومی با ضخامت 0.2 تا 1.25 میلی متر تولید می شوند.
0.2 – 0.25 – 0.3 – 0.4 – 0.5 – 0.6 – 0.7 – 0.8 – 0.9 – 1 – 1.25 میلی متر.
ممنون بابت مطلب جامع ومفیدتون
درود بر شما ممنون از همراهیتون
با سلام
ممنون از مطالب مفید سایت تون 🙂
سوال من اینه که کدوم ورق آلومینیومی مقاومت بیشتری در برابر شرایط اقلیمی گرم و مرطوب دارند ؟
بستگی به این داره که شرایط محیطی چی باشه
مثلا در محیط خوزستان و بندر عباس آلیاژ ۳۰۰۳ مقاومت به خوردی بالایی داره
البته باز به مراجع دانشگاهی رجوع کنید
درود، ابعاد ورقهای برش خورده چند در چند می باشد ؟؟ و از چه ضخامتی هست ؟
درود بر شما ممنون می شیم برای اطلاعات دقیق تر با شماره ۰۲۱۶۲۷۳۶ تماس بگیرید
با سلام
وزن رولهای تولیدی حداقل و حداکثر چقدره ؟
سلام لطفا با شماره های شرکت تماس بگیرین