در این مقاله قصد داریم تا همه چیز در ارتباط با دلایل کپک نزدن آلومینیوم را برای شما توضیح دهیم..
یکی از کاربردی ترین فلزات، آلومینیوم نام دارد. آلومینیوم یک فلز بسیار محبوب می باشد که کاربرد های فراوانی در دنیای صنعت دارد. این متریال در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. از ساختن ساده ترین وسایل گرفته تا استفاده در صنعت هواپیما سازی. اگر به زمان های قدیم برگردیم می بینیم که در آن زمان نیز استفاده از آلومینیوم بسیار زیاد بوده است. به طور مثال در جنگ جهانی اول و دوم از آلومینیوم به طرز فوق العاده زیادی استفاده می شد. در واقع از این متریال برای تولید هواپیما های جنگی استفاده می شد. دلیل آن نیز ویژگی های فوق العاده آلومینیوم است. یکی از مهم ترین ویژگی های این متریال عدم زنگ زدن آن است. این امر باعث شده از این متریال در صنایع زیادی به طور عمده استفاده شود.
با استفاده از ورق آلومینیوم امکان ساخت وسایل و تجهیزات زیادی وجود دارد که به کمک صنایع مختلف آمده و سبب رشد و پیشرفت تولیدات و حتی کاهش هزینه ها می شود. تسمه استیل یکی از این تجهیزات است که در صنایع مختلف کاربرد دارد.
اگر می خواهید بیشتر با آلومینیوم و ویژگی های آن آشنا شوید پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. امروز در این مقاله به بررسی دقیق ویژگی های آلومینیوم و دلایل زنگ نزدن آن خواهیم پرداخت.
آلومینیوم و ویژگی های آن
آلومینیوم یکی از پر استفاده ترین فلز های موجود در صنعت می باشد. این فلز در صنایع زیادی کاربرد دارد. از کاربرد های این متریال می توان به استفاده از آن در صنعت خودروسازی، ساختمان سازی، هواپیماسازی، لوازم برقی ، و … نام برد. استفاده گسترده از این نوع فلز به دلیل ویژگی های فراوان آن است. این فلز وزنی سبک داشته و در برابر زنگ زدگی مقاومت بسیار بالایی دارد. به همین دلیل است که محدودیتی برای استفاده آن وجود ندارد. از طرف دیگر منابع این فلز بسیار زیاد است. همچنین در کشور ایران نیز منابع آن به طور گسترده یافت می شوند. به همین دلیل قیمت آن بسیار پایین بوده و برای استفاده کاملا انتخابی به صرفه می باشد.
از مهم ترین ویژگی های آلومینیوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
سبک و انعطاف پذیر
آلومینیوم به دلیل ساختاری که دارد وزن بسیار سبکی دارد. در واقع وزن آلومینیوم یک سوم وزن فولاد می باشد. در کنار وزن پایین این متریال، انعطاف پذیری آسان آن باعث شده به راحتی در هر صنعتی از آن استفاده شود. وزن پایین باعث می شود بار استاتیکی ساختمان ها کاهش یافته و در زمان زلزله خطر کمتری ساختمان را تهدید کند. انعطاف پذیری اکثر فلز ها بسیار سخت می باشد. به همین دلیل تولید اشیا و لوازم مختلف با آنها کاری سخت و هزینه بر خواهد بود. اما آلومینیوم اینگونه نیست. آلومینیوم بسیار انعطاف پذیر بوده به همین دلیل از آن می توان در ساخت هر چیزی استفاده کرد. سبکی این متریال باعث شده تا از آن برای ساخت هواپیما استفاده کنند.
-
نسبت بالای استحکام به وزن
شاید فکر کنید انعطاف پذیری و وزن پایین آلومینیوم نشان دهنده استحکام پایین آن است. آلومینیوم نسبت به وزنی که دارد استحکام فوق العاده ای در برابر ضربه و از بین رفتن می تواند از خودش نشان دهد. این امر باعث شده تا کاربرد های این متریال چندین برابر شود. چگالی آلومینیوم 2.7 گرم بر سانتی متر مکعب است. یعنی یک سوم چگالی فولاد. با استفاده از شرایط مخصوص تولید می توان قدرت آلومینیوم را تا 15 راکول بالا برد. این میزان 2.7 راکول از آهن بیشتر است. به طور مثال در صنعت هواپیما سازی یکی از بزرگترین چالش ها یافتن متریالی سبک برای ساخت بدنه هواپیما بود. این متریال باید در کنار وزن پایین از استحکام بالایی برخوردار باشد. به همین دلیل از آلومینیوم برای ساخت بدنه هواپیما ها استفاده می شود.
-
دمای ذوب بالا
آلومینیوم نسبت به فلزات دیگر دارای دمای ذوب بسیار بالایی می باشد. دمای ذوب آلومینیوم 1100 درجه فارنهایت است. همین امر باعث شده تا این فلز در زمره فلزات غیر مشتعل قرار گیرد. دمای ذوب این متریال باعث شده بتوان از آن در موقعیت های مختلفی استفاده کرد. به طور مثال در ساخت سقف های صنعتی از پنل های آلومینیومی استفاده می کنند. این پنل ها به طور نازک طراحی شده اند تا در آتش سوزی های بزرگ ذوب شوند. ذوب شدن این پنل ها باعث می شود تا ساختمان باز شده و دود و آتش از محیط ساختمان خارج شود.
-
دوام شیمیایی و فیزیکی بالا
ویژگی دیگر این متریال دوام بالای فیزیکی و شیمیایی آن است. دوام پروفیل های آلومینیومی 2.23 برابر سخت تر از UPVC و 7.2 برابر سخت از چوب می باشد. به این دلیل بیشتر از آلومینیوم در ساخت درب و پنجره استفاده می شود. همچنین برخلاف دیگر صنایع مصالح ساختمانی آلومینیوم از عمر طولانی برخوردار است. اگر برایتان سوال است که عمر این متریال تا چه حد است، باید بگوییم که آلومینیوم نصب شده بر روی گنبد کلیسای روم، قریب به دو قرن یا همان دویست سال است که دست نخورده است. زیرا آلومینیوم رطوبت را جذب نمی کند، تورم نمی کند، ترک بر نمی دارد، پاره نمی شود، و مهم تر از همه زنگ نمی زند.
دلایل زنگ نزدن ورق آلومینیوم
در بخش بالایی انواع ویژگی های آلومینیوم را با هم بررسی کردیم. اما مهم ترین ویژگی این متریال که از اهمیت زیادی برخوردار است زنگ نزدن آن است. زنگ نزدن آلومینیوم به دلیل خواص شیمیایی آن است که در ادامه بررسی خواهیم کرد. این امر باعث می شود تا عمر این فلز بسیار بالا رفته و تا قرن ها از بین نرود. نمونه آن را می توانید در مکان های تاریخی مشاهده کنید. این فلز در سازه های تاریخی زیادی استفاده شده است. اگر به این سازه ها توجه کنید متوجه خواهید شد که آلومینیوم های آن ها پس از گذشت چندین قرن هنوز دست نخورده باقی مانده اند. دلیل این امر زنگ نزدن آلومینیوم است.
در واقع زمانی که آلومینیوم در معرض اکسیژن قرار میگیرد، لایه ای نازک از سطح آن اکسید شده و به سطح آلومینیوم می چسبد. چسبیده شدن این لایه به روی آلومینیوم باعث می شود تا زنگ زدگی به لایه های درونی آن نفوذ نکند. در نتیجه این ماده در برابر اکسیژن محفوظ بوده و هرگز اکسیژن به لایه های داخلی آن نفوذ نخواهد کرد. به این دلیل است که آلومینیوم زنگ نمی زد.
» ورق آلومینویم با پوشش پلی کرافت
سخن پایانی
یکی از مهم ترین دلایل این که ورق آلومینیوم زنگ نمی زند، خواص شیمیایی آن است. زنگ نزدن این متریال باعث شده محبوبیت آن چندین برابر شود. به همین دلیل در هر صنعتی که نگاه بیاندازید حداقل یک جا از آلومینیوم استفاده کرده اند. همچنین وزن پایین آن نیز باعث شده تا بسیار کاربردی تر باشد. به طور مثال مقاومت بالای آلومینیوم در کنار وزن بسیار پایین آن باعث شده از این متریال در صنعت هواپیما سازی استفاده شود.
ویژگی ها و مزایای استفاده از این متریال بسیار زیاد است. اما مهم ترین ویژگی که باعث شده این متریال محبوبیت بالایی داشته باشد عدم زنگ زدن آن است. این ویژگی به دلیل خواص شیمیایی و فیزیکی آلومینیوم است.
اگر این مقاله را به طور کامل و دقیق مطالعه کرده باشید متوجه دلایل این موضوع خواهید شد. ما در این مقاله ابتدا فلز آلومینیوم را معرفی کرده و سپس ویژگی های آن را با هم بررسی کردیم. پس از این که با مزایای این فلز آشنا شدیم در انتهای مقاله به دلایل زنگ نزدن آلومینیوم پرداختیم.